Η Νοσηλευτική αποτελεί εξειδικευμένη τέχνη και επιστήμη, που ασκείται από τους επιστήμονες του χώρου, δηλαδή τους νοσηλευτές. Ασχολείται με την καθημερινή και λεπτομερή φροντίδα των ατόμων, της οικογένειας και της κοινότητας για τη πρόληψη, διατήρηση και αποκατάσταση της υγείας σε όλο το φάσμα των φυσιολογικών βιοψυχοκοινωνικών λειτουργιών της.
Ο Βοηθός Νοσηλευτή σε συνεργασία με τα άλλα μέλη της Υγειονομικής Ομάδας (ιατρούς, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές):
-
Μεριμνά για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών
-
Ασχολείται με τη φροντίδα των υγιών και ασθενών ανθρώπων, με σκοπό τη βελτίωση και αποκατάσταση της υγείας τους
-
Φροντίζει για την κάλυψη των φυσικών, ψυχολογικών και κοινωνικών αναγκών τόσο των ασθενών όσο και της οικογένειάς τους
-
Συμμετέχει στις διαγνωστικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις
Καθήκοντα βοηθού νοσηλευτή
Στο πλαίσιο των καθημερινών του δραστηριοτήτων ο Βοηθός Νοσηλευτής οφείλει να:
-
Φροντίζει για την τήρηση της θεραπευτικής και φαρμακευτικής αγωγής που έχουν ορίσει οι γιατροί για τον κάθε ασθενή.
-
Παρακολουθεί και καταγράφει τη θερμοκρασία και τους σφυγμούς, αλλάζει επιδέσμους.
-
Κάνει ενέσεις και χορηγεί φάρμακα κάτω από την επίβλεψη και σε συνεργασία με τους υπεύθυνους νοσηλευτές και γιατρούς όπου εργάζεται.
-
Σε περιπτώσεις ανάγκης προσφέρει πρώτες βοήθειες μέχρι να επέμβει ο γιατρός.
-
Επιπλέον, προετοιμάζει τους ασθενείς που πρόκειται να προβούν σε εξετάσεις ή σε κάποιου είδους επέμβαση, αποστειρώνει και τοποθετεί στις κατάλληλες θέσεις τα εργαλεία, τα όργανα και τις συσκευές που χειρίζονται οι γιατροί (χειρουργικά εργαλεία, μηχανήματα).
Ο βοηθός Νοσηλευτή μπορεί να εργαστεί ως βοηθητικό προσωπικό σε:
-
Ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία.
-
Κέντρα Υγείας.
-
Υγειονομικούς Σταθμούς.
-
ΕΚΑΒ
-
Διαγνωστικά και ιατρικά κέντρα.
-
Κέντρα αποκατάστασης.
-
Οίκους ευηγηρίας.
-
Μονάδες Α’ βοηθειών (που λειτουργούν σε αθλητικά κέντρα, χιονοδρομικά κέντρα, παραθαλάσσια θέρετρα, κατασκηνώσεις, βιομηχανικές μονάδες, συνεργεία κ.α.).
-
Αποκλειστική απασχόληση στη φροντίδα – περιποίηση ασθενών στο σπίτι.
Επαγγελματικές Προοπτικές
Τα επαγγέλματα υγείας, και συγκεκριμένα η Νοσηλευτική, παρουσιάζονται με θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Το γεγονός αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους νέους που σε περιόδους αυξημένης ανεργίας αναζητούν σπουδές που θα τους εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας. Πολλοί μαθητές στρέφονται έτσι προς τα τμήματα της νοσηλευτικής για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.
Τίτλοι σπουδών και επαγγελματικά δικαιώματα
Ο απόφοιτος της ειδικότητας μας, παίρνει δύο τίτλους σπουδών:
-
Πτυχίο «Βοηθού Νοσηλευτή» επιπέδου 4.
-
Απολυτήριο Λυκείου, απολύτως ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου.
Επαγγελματικά δικαιώματα Βοηθού Νοσηλευτή
Οι απόφοιτοι της Ειδικότητας παίρνουν δύο (2) τίτλους σπουδών:
-
Πτυχίο “Βοηθού Νοσηλευτή”.
-
Απολυτήριο Λυκείου, όμοια και ισότιμα με το Γενικό Λύκειο.
Επαγγελματικά Δικαιώματα
Τα επαγγελματικά δικαιώματα του β/Νοσηλευτή έχουν κατοχυρωθεί με το Π.Δ. 210 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 165 Α΄ στις 24-7-2001. Επίσης, σχετική είναι και η Υπουργική Απόφαση, Υ7β/οικ.4756, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1082 Β΄ στις 14-8-2001, προσφάτως δε, έχουν κατοχυρωθεί με το Νόμο : 4386/2016 (Α΄83) ως εξής:
« Χορηγούνται επαγγελματικά δικαιώματα στους κατόχους τίτλου ΕΠΑ.Λ. του ν. 4386/2016 (Α΄ 83) ειδικότητας «Βοηθός Νοσηλευτή» του Τομέα Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας αντίστοιχα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων τίτλου TEE Β΄ κύκλου σπουδών ειδικότητας «Βοηθών Νοσηλευτών» του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας που απονεμήθηκαν με το π.δ. 210/2001 (Α΄ 165), την αριθμ. Υ7β/οικ.4756/09.08.2001 (Β΄ 1082) υπουργική απόφαση και το π.δ. 268/2003 (Α΄ 240)» (Ν.4386/2016). Προϋποθέσεις χορήγησης άδειας άσκησης επαγγέλματος των Βοηθών Νοσηλευτών. (Αριθ.Υ7/οικ 4756 – ΦΕΚ Β 1082/14.8.2001)
Απαιτείται 6 μήνες πρακτική άσκηση.
Μετά το άρθρο 2 προστίθεται άρθρο 3 ως ακολούθως: (Αριθμ. Γ4α/Γ.Π.οικ. 63490 – ΦΕΚ(Τεύχος Β 2939/29.08.2017)Άρθρο(3Για τους κατόχους Πτυχίου Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π ειδικότητας «Βοηθός Νοσηλευτή», που έχει αποκτηθεί μετά από επιτυχή φοίτηση στο «Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας» των ΕΠΑ.Λ του ν. 4186/2013 και επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π, δεν απαιτείται πρακτική άσκηση. Για τους κατόχους Πτυχίου ΕΠΑ.Λ (ή παλαιοτέρων τύπων σχολείων ΤΕΕ) ειδικότητας «Βοηθός Νοσηλευτή» που έχουν επιτυχώς αποφοιτήσει από το «Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας» των ΕΠΑ.Λ του ν. 4186/2013, κατέχουν τη σχετική «Βεβαίωση Παρακολούθησης» και δεν έχουν συμμετάσχει στις εξετάσεις πιστοποίησης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π, δεν απαιτείται πρακτική άσκηση.